المردود الفکرى والنفسى والإجتماعى للغذاء الصحى على تحسين جودة الحياة

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلف

بقسم الاقتصاد المنزلى والتربية ،کلية الاقتصاد المنزلى جامعة المنوفية/کلية التصاميم والاقتصاد المنزلى – بريدة – جامعة القصيم

المستخلص

ملخص البحث :
يهدف البحث الحالي الي التعرف على الغذاء الصحى ، ودراسة وتحليل مدى قوة وجوهرية العلاقة بين تناول الغذاء الصحى وکل من الجوانب الفکرية والنفسية والاجتماعية للأفراد ، وکذلک القاء الضوء على جودة الحياة ، و ايضا التأکيد من خلال الإطار النظرى على سبل تحسين جودة الحياة ، وتقديم دليلا علميا نظريا على أهم عناصر الجوانب الفکرية والنفسية والاجتماعية لصحة الغذاء وتأثيرها على تحسين جودة الحياة ، وأخيرا يهدف البحث الحالى الى رصد العلاقة الارتباطية بين سلوک الغذاء الصحى وبين تحسين جودةالحياة ،واعتمدت الباحثة على المنهج الوصفى( الارتباطى والفارق ) ، بلغت عينة البحث (270 ) طالبة بجامعة القصيم ، وأشتملت ادوات االبحث على (مقياس جودة الحياة لطلاب الجامعة + أستبيان "سلوک لاغذاء الصحى " للبالغين .وأهم النتائج التى أسفر عنها البحث هناک إنعکاس إيجابي لتناول الفرد للغذاء الصحى على الجوانب الفکرية والنفسية والاجتماعية  حيث کانت لها أکبر الاثر علي تحسين جودة الحياة  ، کما ظهرت الفروق لصالح الطالبات المتخصصات فى دراستهم الاکاديمية فى علوم الاغذية .
Abstract
Aimed at the current search to identify healthy food, and the study and analysis of how strong and substantial relationship between eating healthy food and all aspects of intellectual, psychological and social development of individuals, as well as shed light on the quality of life, and also emphasized through the theoretical framework on ways to improve the quality of life, and to provide scientific evidence theoretically the most important elements of the intellectual, psychological and social health of food and its impact on improving the quality of life, and finally the research aims present to monitor the correlation between the behavior of healthy food and improve quality of life, and adopted a researcher on a descriptive approach (relational and difference), total sample (270) student at the Qassim University, and included tools Aalbges on (a measure of quality of life for university students & Surveys "behavior for as food healthy" for adults. The most important results of the research there is the reflection of a positive to address the individual food-health aspects of intellectual, psychological and social, where the greatest impact on improving the quality of life, as differences emerged for the benefit of the students in their academic specialists in Food Science

الكلمات الرئيسية