A comparative study of the effectiveness of some herbs and medicinal plants in therapy obesity in experimental rats

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلف

Home Economic Department. Faculty of Specific Education, Ain Shams University, Cairo, Egypt.

المستخلص

ABSTRACT
A comparative study of the effectiveness of some herbs and medicinal plants in therapy obesity in experimental rats
 
Obesity is considered a big problem that has a huge effect on health and production. The present investigation aims to determine the effect of using a mixture of natural herbs (Mallow, white tea, argel and Senna) and it's aqueous extract on weight loss in obese rats and compare between them, A total of 30 rats, divided into two main groups: the first, negative control group Co. (-) (n=5), fed basal diet. The second group (n=25 ) fed high- fat diet (containing basal diet + 20% tallow + 1% cholesterol+ 0.02% bile salt) to reach a weight of 225 g to 240 g and it took about two months to get obese rats. This group was divided into five subgroups each group (n=5): group positive control co. (+) fed high-fat diet only, G (1) and G (2)  fed a high-fat diet plus 5% and 10% mixture herbs respectively. G (3) and G (4) fed a high-fat diet plus taken orally 100 and 200 mg/kg for rat/ day respectively from the extract were taken orally. Food intake recorded daily, body weight recorded weekly,  After 8 weeks of body weight gain and feed efficiency rate total cholesterol (TC), triglycerides (TG), HDL-C and LDL-C were determined, in addition to serum glucose, liver and kidney function. The histopathological changes of the heart, liver and kidney were evaluated. SPSS, one way ANOVA was used to analyze the results. The results indicated that all experimental groups gave a significant decrease in body weight and feed efficiency ratio, G (3 and 4) showed the highest significant decrease compared to group Co (-) and Co. (+). Found the best moral improvement in glucose, total cholesterol, LDL-C and HDL-C in G4 taken orally the aqueous extract from the herbal mixture at 200 mg/kg rat/ day. Level of ALT in G1, G2, G3 and G4 had significantly improved. Found significant improvement in AST in groups G1 and G2, ALK had significantly improved in groups G1, G2 and G3. At the end of the experiment, total protein in G1, G2, G3 and G4 had significant increase at (p > 0.05) compared with control negative and positive groups, but there were no significant differences in experimental groups in albumin and bilirubin, uric acid showed significant increase in G1, G2, G3 and G4 at ( p≤ 0.01) when compared with control negative and positive groups there was also improvement in G2, G3 and G4. The results from the histological experiment showed that the obesity rat organs as heart, liver, and kidney were confirmed the previous results and preservation of the different organs. It could be concluded and recommended that the intake of mixture herbs succeeded in reducing body weight without adverse effect, therefore high fat intake. This herbs improvement the parameters of lipid profile, liver and kidney functions in the obesity rat groups.
KEYWORDS: herbs; medicinal plants, blood lipids, Cholesterol, glucose, HDL-C, LDL-C, Hypercholesterolemia, Liver, Heart, body weight gain.
 
 
دراسة مقارنة لفعالية بعض الأعشاب والنباتات الطبية في علاج السمنة لدى فئران التجارب
ملخص البحث
تعتبرالسمنة مشکلة خطيرة تؤثر بشکل کبير على الصحة والإنتاج ، يهدف البحث الحالي إلى دراسة تأثير استخدام مزيج من الأعشاب الطبيعية (الخبيزة والشاي الأبيض و الحرجل والسنا) والمستخلص المائي لها على فقدان الوزن لدى الفئران البدينة والمقارنة بينهما ، استخدم 30 من فئران التجارب ، و قسمت إلى مجموعتين رئيسيتين: الأولى ،الضابطة السالبة (ن = 5) ، غذيت النظام الغذائي الاساسي. المجموعة الثانية (ن = 25) تتغذى على نظام غذائي غني بالدهون (يحتوي على الوجبة الاساسية + دهون 20 ٪ + 1 ٪ کوليستيرول + 0.02 ٪ املاح صفراء) للوصول إلى وزن يتراوح ما بين 225 جم إلى 240 جم واستغرق حوالي شهرين للحصول على الفئران المصابة بالسمنة . تم تقسيم هذه المجموعة إلى خمس مجموعات فرعية لکل مجموعة (ن = 5): مجموعة ضابطة موجبة تتغذى على نظام غذائي غني بالدهون فقط ، مجموعات G (1) و G (2) تتغذى على نظام غذائي غني بالدهون زائد 5٪ و 10٪ من مزيج الأعشاب على التوالي G(3) و G (4) تناولت نظام غذائي غني بالدهون بالإضافة إلى تناولها 100 و 200 ملغم / کغم فأر / يوم على التوالي من المستخلص عن طريق الفم. تم تسجيل الماخوذ من الغذاء يوميًا ، وتم تسجيل وزن الجسم أسبوعيًا ، ومعدل کفاءة التحويل الغذائي و الزيادة في وزن الجسم ، بعد 8 أسابيع من بداية الدراسة ، تم تحديد نسبة الکوليسترول الکلي (TC) والدهون الثلاثية (TG) و HDL-C و LDL-C ، بالإضافة إلى نسبة الجلوکوز في الدم و وظائف الکبد و الکلى کما تم فحص التغيرات الهستوباثولوجية للقلب والکبد والکلى. ، استخدم ANOVA , SPSS لتحليل النتائج احصائيا. أشارت النتائج إلى أن جميع المجموعات التجريبية أعطت انخفاضًا کبيرًا في وزن الجسم ونسبة کفاءة التحويل الغذائي ، وأظهرت المجموعات 3 و 4 أعلى انخفاض معنوي مقارنةً بالمجموعة Co (-) و Co (+).  کما وجد أفضل تحسن معنوي في الجلوکوز والکوليسترول الکلي و LDL-C و HDL-C في المجموعة 4 التي تناولت المستخلص المائي عن طريق الفم من خليط عشبي بمعدل 200 ملغم / کغم فأر / يوم. تحسن مستوى ALT في G1 و G2 و G3 و G4 بشکل ملحوظ. لوحظ تحسن کبير في AST في المجموعات G1 و G2 ، اظهرت نتائج ALK تحسن کبير في المجموعات G1 و G2 و G3في نهاية التجربة ، زاد البروتين الکلي في G1 و G2 و G3 و G4 بشکل ملحوظ مقارنة بالمجموعات الضابطة السالبة و الموجبة ، ولکن لم تکن هناک فروق ذات دلالة إحصائية في المجموعات التجريبية في الألبومين والبيليروبين ، وحمض اليوريک أظهر زيادة کبيرة في المجموعات G1   و G2 و G3 و .G4 کان هناک أيضًا تحسن في G2 و G3 و G4 أظهرت نتائج الفحص الهستوباثولوجي لأعضاء الفئران المصابة بالسمنة مثل القلب والکبد والکلى تأکيد على النتائج السابقة والحفاظ على مختلف الأعضاء. يمکن استنتاج بأن تناول خليط الأعشاب نجح في تقليل وزن الجسم دون تأثير ضار مع تناول کميات کبيرة من الدهون. هذه الأعشاب حسنت صورة دهون الدم ، و وظائف الکبد والکلى في مجموعات الفئران المصابة بالسمنة.

الكلمات الرئيسية