Protective role of wheat germ and its oil on some biochemical parameters in diabetic rats

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلفون

Nutrition and Food Science Department, Faculty of Home Economic, Helwan University

المستخلص

The aim of this study was to investigate the preventing effect of wheat germ and its  oil individually at different dosages on some biochemical factors in diabetic rats.   Animals were randomly divided into 6 groups (7 rats / group). Group (1) fed on basal diet (normal control group), group (2) fed on basal diet + alloxan (diabetic control group), group (3) fed on basal diet +15% wheat germ (WG), group (4) fed on basal diet + 30% wheat germ (WG), group (5) fed on basal diet and 10% wheat germ oil (WGO), group (6) fed on basal diet and 20% wheat germ oil (WGO). Blood samples were collected, serum was separated for estimating urea, creatinine, cholesterol, HDL-c, LDL-c, VLDL-c, triglycerides (TG), AST and ALT. Results showed that all  used dosages    of wheat germ and wheat germ oil had significant reduction (P<0.05) in blood glucose levels in all groups. Also total lipid, triglycerides and VLDL-C decreased significantly in diabetic rats fed on basal either wheat germ or its oil at all tested levels   as compared with the diabetic control group. Moreover, ALT  concentration were decreased significantly in diabetic rats  at the same trend   compared with positive control groups. These findings suggest thatwheat germ  and wheat germ oil could be used as a supplement in some food products for helping diabetic patients anddecreasing the risk ofdiabetes mellitus due to its beneficial effect on blood glucose levels.
لقد صممت هذه الدراسة لتقييم تأثيرجنين القمح بمستويان (15% و 30%) وکذلک زيت جنين القمح بمستويان (10% و20%) علي مستوى الجلوکوز فى الدم و صورة ليبيدات الدم وکذلک وظائف کلا من الکلى والکبد في الفئران الطبيعية و المصابة بداء البول السکرى.  واستخدم في هذه التجربة 40 فأر من ذکور الفئران قسمت الى  ست مجموعات احدهم مجموعة ضابطة سلبية و أخرى مجموعة ضابطة موجبة أي مصابة بالسکرى و باقي المجموعات تم تغذيتها وأمدادها بالجرعات المختلفة من جنين القمح أو زيته لمدة 6 أسابيع ثم بعدها تجميع مصل الدم لتقدير السکر وصورة ليبيدات الدم  وظائف کلا من الکلى والکبد بها. وقد أظهرت النتائج من خلال التجربة البيولوجية والتحليل الکيميائي  أن جميع الترکيزات التى استخدمت فى التجربة قد أحدثت انخفاضا معنويا فى مستوى الجلوکوز فى السيرم مقارنة بالمجموعة الضابطة الموجبة وأيضا بالنسبة  لليبيدات الدم حدث انخفاض معنوي في کل من الکوليستيرول والليبيدات الکلية (Total lipid)  والجلسيريدات الثلاثية (TG)  والليبوبروتنيات المنخفضة الکثافة جدا (VLDL). کما اظهرت النتائج حدوث انخفاضا ملحوظا فى مستوى الالالين أمين ترانسفينيز (ALT) فى الدم  فى کل المجموعات التى تم  أمدادها بالجرعات المختلفة من جنين القمح و زيته بالمقارنة بالمجموعة الضابطة الموجبة ، ومما سبق فان الدراسة توصى بتدعيم الوجبات المقدمة لمرضى السکر بکلاً من جنين القمح  وزيته من أجل تقليل حدة  أعراض مرض السکر لما له من تأثير جيد علي خفض مستويات السکر والدهون بالدم. 

الكلمات الرئيسية