Protective effect of cinnamon and chamomile extracts as anti-inflammatory on male rats

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلفون

Nutrition and Food Science Department, Faculty of Home Economics, Helwan University, Cairo, Egypt

المستخلص

Abstract
       Cinnamon is a favorite spice around the world because of its health benefits, flavors and preserves food. Chamomile is used to treat various diseases, cancer, diarrhea and healing wound. The present study was conducted to prepared aqueous extracts of cinnamon and chamomile by boiling at 100 Cº and soaking at room temperatures for various periods of times, investigated whether the soaking temperature and time during the preparation of extracts could influence the contents of total phenols and the anti-inflammatory effect of these extracts on male rats. Male albino rats (n=100) weighing 140±5g, were used in this study. Anti-inflammatory effect was studied using the formalin 4% to induce left hind paw edema. Our results found that aqueous extracts prepared by soaking at room temperature at different times were increased in its contents of polyphenols than those prepared by boiling. Orally aqueous cinnamon and chamomile extracts prepared by both boiling and soaking for different times had significant anti-inflammatory effects. The decreases in rats paw's thickness after inducing pedal inflammation (2, 4 and 6 hrs) was increased in parallel with boiling or soaking extraction time. Aqueous cinnamon and chamomile extracts prepared by soaking at room temperature had higher anti-inflammatory activity than that prepared by boiling.
 
تعتبر القرفة من الأعشاب المعروفة في العالم وذلک لطعمها الحلو والفوائد الصحيه وتأثيرها الحافظ للأطعمه. کما أن البابونج له العديد من الفوائد الصحية في علاج الکثير من الأمراض مثل الاسهال، السرطان وعلاج الجروح. ولقد أجريت الدراسة لمعرفة تأثير طريقة تحضير مستخلص القرفة والبابونج عن طريق الغليان في100م º والنقع في درجة حرارة الغرفة علي محتواهم من الفينولات وتأثيرهم المضاد للألتهاب في ذکور الفئران. ولقد أجريت الدراسة علي 100 فأر ذکر وزن 140± 5 جم. وتم دراسة التأثير المضاد للألتهاب بأستخدام الفورمالين (4%) وذلک لأحدادث الألتهاب في أرجل الفئران. ولقد اظهرت نتائج الدراسه بأن الفينولات الموجوده في مستخلص القرفه والبابونج المحضرة بالنقع في درجة حرارة الغرفة لفترات مخلتفه يکون أعلي من الفينولات الموجودة في المستخلصات المحضرة بالغليان. کما أظهرات النتائج بأن جميع المستخلصات لها تاثير معنوي فعال کمضاد للألتهابات وان هذا التأثير يزداد مع زيادة مدة الاستخلاص. کما أظهرت النتائج أن التأثير المضاد للأالتهاب للمستخلصات المحضر بالنقع والذي يظهر من خلال تقليل سمک الالتهاب في أرجل الفئران بعد 2، 4و6ساعات من إحداث الألتهاب يکون أفضل کمقارنة بالمستخلصات المحضره بالغليان.  
 

الكلمات الرئيسية