Nutritional Status of Preschools Children and its Effect on the Intelligent Quotient

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلف

Home Economics Dept., Faculty of Education, Ain shams Univ., Cairo Egypt

المستخلص

The present work aimed to evaluate the nutrition status of 120 children (70 boys &50 girls), in preschool age and its effects on the intelligent score. Results indicated that 69% of the children were in healthy weight; however 10.8% of them had over weight and 20% were obese. Concerning the intake of fat and carbohydrate, it has been noticed that children had high percentage of RDA it reached 138.9% and 111.8%, respectively.   Results indicated that the intake of antioxidant, vitamin C, A and E for children were lower than RDA by 39.2, 34.6 and 79.9 %, respectively. Food habits of children indicated that 70 % of them don’t eat fresh vegetables or fruits per day. Also, about 65% of the children have drunk the soda beverage or/and tea equal or more than twice per day. Data indicated that there was significant negative correlation between IQ and BMI percentile. Mean while, there was statistical significant positive correlation between vitamin A and IQ at P≤0.01.Finaly, it is recommended kids that should increase consumption of the fresh vegetables, fruits and instead of the soft drinks consume by fresh juices. Also, less fats and added sugars should be considered.

يهدف هذا البحث إلي تقييم الحاله الغذائيه لعينة من الاطفال  عددهم 120 طفل     ( 70 من الذکور و 50 من الاناث) في سن ما قبل المدرسه و تاثيره علي معامل الذکاء . وقد اوضحت النتائج  ان 69% من الاطفال يتمتعون بوزن مثالي  و  10.8% کانوا ذو وزن  مرتفع و20% يعانون من السمنة . وقد لوحظ ان المأخوذ الغذائي من الدهون و الکربوهيدرات کان اکبر من التوصيات الغذائية بنسبه 138.9% و111.8 % علي التوالي .وقد کان المأخوذ الغذائي من مضادات الاکسدة ، فيتامينات ( ج ) و (أ ) و(هـ)   اقل من التوصيات الغذائية بهذة النسب 39.2%  و 34.4%  و 79.9%  علي التوالي . وقد أشارت العادات الغذائيه ان حوالي 70% من الاطفال لم يتناولوا الخضراوات  او الفواکة الطازجة يوميا . کما اتضح ايضا ان 65 % من الاطفال  يشربون المشروبات الغازيه مع/ او الشاي الاسود  بمعدل مرتان او اکثر يوميا . وقد اوضحت النتائج انه يوجد علاقه ارتباطيه سالبه بين معامل کتلة الجسم المئويه ومعدل الذکاء . ويوجد علاقة ارتباطيه موجبه بين المتناول من فيتامين أ ومعامل الذکاء عند مستوي دلالة  P≤0.01 .  وقد اوصت الدراسه بزيادة استهلاک الخضروات والفواکة الطازجة للاطفال يوميا واستبدال المشروبات الغازيه بالعصائر الطبيعيه ، والاقلال من الدهون و السکريات المضافة .

الكلمات الرئيسية