Effect of Syrian Sumac Extract on Stability of Rice Bran oil And Canola oil

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلفون

1 Home economics Dept., Fac. of Education. Ain-Shams University

2 Home Economics Dept., Fac. of Education. Ain-Shams University.

المستخلص

The antioxidants activities of sumac extract at various concentrations were evaluated in natural rice bran oil and canola oil stored at 65º.C, for 35 days. The concentrations of extracts added into oil were 0.1%, 0.3% and 0.5%. Antioxidants effect was determined by the measurement of peroxide value.  In addition determine the fatty acid and rancidity of fats in the rice bran oil and canola oil proximate composition and active groups of sumac powder. The results indicated that the mean gross rancidity of fats of rice bran oil was 1%, 3.7%, 205% and 0.8%, 5.58%, 202% of canola oil. The percentage of saturated fatty acids of rice bran oil was 16.73% and 11.70%, respectively which was higher than the canola oil (3.93% and 12.64% respectively).On the other hand the percentage of Poly Unsaturated Fatty Acid of of rice bran oil (30.17% and 2.14%, respectively) which were lower than the canola oil (30.71% and 15.40% respectively). Extract at 0.5% in the rice bran oil after 14 into 35 days of storage had better antioxidant activity (12.04%, 15.22%, 17.3% and 21.46%) than the control sample. On the other hand, extract at 0.5% in the canola oil had better antioxidant activity except for after 14 and 35 days of storage. The rate of inhibition of autoxidation in the rice bran oil and canola oil increases by increasing the concentration of extracts of sumach after 35 days of storage. On the other hand,the percentage rate of inhibition of autoxidation in the rice bran oil due to the presence of total natural antioxidants was 1.25% but it was 3.75% in the canola oil.The results showed that Sumac extract is also promising as a source of natural antioxidants.
تم اختبار نشاط مضادات الاکسدة بترکيزات متنوعه من مستخلص السماق على زيت الارز والکانولا بتخزين لمده 35 يوم تحت درجة حرارة 65 درجة مئوية. تم اضافة المستخلص بترکيزات 0.1, 0.2 و 0.5 وقياس تأثير مضادات الاکسدة عن طريق رقم البيروکسيد. بالاضافة الى قياس الاحماض الدهنية وتزنخ الدهون فى زيت الارز والکانولا وقياس الاختبارات الکيميائية والمجموعات الفعالة فى بودرة السماق.
اشارت النتائج الى ان متوسط اجمالى تزنخ الدهون فى زيت الارز 1%. 3.7%, 205% و 0.8% , 5.58%, 202% فى زيت الکانولا. کانت النسبة المئوية للأحماض الدهنية المشبعة من زيت نخالة الارز٪ و 11.70 ٪ على التوالي التي کانت أعلى من زيت الکانولا (3.93 ٪ و 12.64 ٪ على التوالي). من ناحية أخرى النسبة المئوية للاحماض الدهنية غير المشبعة من زيت نخالة الأرز(30.17 ٪ و 2.14 ٪ على التوالي) والتي کانت أقل من زيت الکانولا (30.71 ٪ و 15.40 ٪ على التوالي). اضافة المستخلص بنسبة 0.5 ٪ في زيت الأرز بعد 14 الى 35 يوما من التخزين کان أفضل نشاط لمضادات الأکسدة (12،04 ٪ ، 15،22 ٪ ، 17،3 ٪ و ٪ 21.46) من عينة الکنترول. من ناحية أخرى اضافة المستخلص بنسبة 0.5 ٪ في زيت الکانولا کان أفضل نشاط لمضادات الأکسدة بعد 14 و 35 يوما من التخزين. معدل تثبيط الأکسدة في زيت الارز وزيت الکانولا يزيد بزيادة ترکيز مستخلص السماق بعد 35 يوما من التخزين. من ناحية أخرى، کان نسبة معدل تثبيط الأکسدة في زيت الأرز بسبب وجود مضادات الأکسدة الطبيعية هى 1.25 ٪ وکانت 3.75 ٪ في زيت الکانولا. وأظهرت النتائج أن مستخلص السماق يعتبر مصدر لمضادات الاکسدة الطبيعية.
 

الكلمات الرئيسية