The physiological effects of different types of soluble dietary fiber (guar gum, locust bean gum and pectin), on serum lipids and liver tissue in rats.

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلفون

1 Department of Home Economics, Faculty of Specific Education, Fayoum University, Egypt

2 Food Sci. & Dean of Faculty of Home Economics, Helwan University, Egypt

المستخلص

This study was designed to determine the effects of administering soluble indigestible polysaccharides separate and in combinations on body weight, serum lipids and liver histology in rats. Thirty six Sprague-Dawley rats divided into 6 groups, and were fed as the following: group (A) on basal diet, group(B) on basal diet supplemented with 5% guar gum (GG), group (C) on basal diet supplemented with 5% pectin (P), group (D) on basal diet supplemented with 5% locust bean gum (LBG), group (E) on basal diet supplemented with (2.5% GG + 2.5 % P) and group (F) on basal diet supplemented with (2.5% LBG + 2.5 % P) for 6 weeks. The investigated parameters included: changes in food intake, body weight, FER, total serum cholesterol, triglycerides, HDL-C, LDL-C, VLDL-C, and the histological changes in liver. Results showed a significant reduction in body weight at (P<0.05) in both pectin and LBG fed groups. However groups fed on combination of soluble dietary fiber showed the lowest values (P<0.01) compared with the control group. There were a highly significant decrease in triglycerides in groups fed on GG and pectin at 5% (P<0.01, P<0.05) respectively. While, there were a highly significant decrease at (P<0.01) in VLDL-C in both groups of rats fed on GG 5% and pectin 5% compared with the control group. No histological changes were observed in rats’ liver of groups fed on GG and pectin at 5% level. The findings provide evidences that, the supplementation of soluble dietary fiber separately were more effective than the combinations of two different types of soluble fibers. The study recommended that supplementing diet with guar gum, locust bean gum and pectin of dietary fiber individually might cause great beneficial effects in case of obesity and incidence of hyperlipidemia

تم تصميم هذه الدراسة بغرض قياس اثر تدعيم الوجبات الغذائية بالالياف القابلة للذوبان بصورة منفرده او في صوره خليط على: وزن الجسم، دهون مصل الدم و التغيرات بانسجة الکبد في الفئران. تم استخدام عدد ثلاثون فارا من نوع سبارجو داولي تم تقسيمهم إلى ستة مجموعات، وتغذيتهم لمدة ستة أسابيع على الوجبات التالية: (ا) وجبة ضابطة، (ب) وجبة ضابطة مدعمة بنسبة 5% صمغ الجوار، (ج) وجبة ضابطة مدعمة بنسبة 5% بکتين، (د) وجبة ضابطة مدعمة بنسبة 5% صمغ الخروب، (هـ) وجبة ضابطة مدعمة بخليط من صمغ الجوار و بکتين بنسبة 2.5% من کل منهما ، (و) وجبة ضابطة مدعمة بخليط من صمغ الخروب و بکتين بنسبة 2.5% من کل منهما . تم قياس ما يلي: التغيرات في کميه الغذاء المتناول ، وزن الجسم، معامل کفاءة الطعام، مستوى الکوليستيرول الکلي بمصل الدم، الجلسريدات الثلاثية، الدهون البروتينية عالية الکثافة، الدهون البروتينية منخفضة الکثافة، الدهون البروتينية المنخفضة جدا في الکثافة والتغيرات الناتجة بانسجة الکبد. وقد أظهرت نتائج الدراسة انخفاض معنوي (P<0.05) في وزن جسم الفئران في مجموعتي البکتين وصمغ الخروب، ولکن مجموعات الفئران التي تغذت على خليط من الألياف أظهرت اقل تأثيرا على الانخفاض في وزن للجسم وذلک عند مقارنتها بالمجموعة الضابطة عند مستوى معنوي (P<0.01). وکذلک کان الارتفاع معنوي (P<0.01)في مستوى الدهون البروتينية المنخفضة جدا في الکثافة في المجموعات التي تغذت على وجبات مدعمة بنسبة 5% من صمغ الجوار او البکتين عند مقارنتها بقيم الدهون البروتينية في المجموعة الضابطة.  ولم تلاحظ اية تغيرات في انسجة الکبد بمجموعات الفئران التي تم تغذيتها على وجبات مدعمة بنسبة 5% من صمغ الجوار او البکتين. أظهرت نتائج هذه الدراسة ادلة على ان تدعيم الوجبات الغذائية بنوع منفرد من الالياف القابلة للذوبان قد يکون أکثر فاعلية من تلک التي دعمت بخليط من نوعين من الالياف القابلة للذوبان. توصى نتائج هذه الدراسة بدعم الوجبات الغذائية بهذه الالياف القابلة للذوبان بصورة منفردة فقط لما لها من تأثير مفيد وخاصة في حالات السمنة وارتفاع دهون الدم.

الكلمات الرئيسية