The Influence of Carob Powder on Serum Glucose and Lipid Profile in Albino Induced Diabetic Rats

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلفون

Home Economic Department, Nutrition and Food Science, Faculty of Specific Education, Assiut University, Assiut, A. R. Egypt

المستخلص

Abstract
The present study aimed to investigate the effect of two levels of carob powder (10% and 20%) on serum glucose and lipid profile. Forty male Sprague-Dawley rats were divided into two groups. The First group control negative group consisted of (10) rats fed on basal diet. The second main group consisted of (30) rats were injected intraperitoneal with alloxan monohydrate in single dose (170 mg/Kg) body weight. The second main group was divided into three subgroups (10 rats each). Subgroup (1); diabetic group was fed on basal diet only control positive group, Subgroup (2); diabetic group was fed on basal diet plus 10% carob powder and subgroup (3); diabetic group was fed on basal diet plus 20% carob powder for six weeks. At the end of the experimental period, serum samples was collected to measure serum glucose (SG), total cholesterol (TC), triglyceride (TG), high-density lipoproteins (HDL), low-density lipoproteins (LDL) and very-low-density lipoproteins (VLDL). The obtained results revealed that feeding rat's 10% and 20% carob powder improved serum glucose and lipid profile parameters in the experimental rats.
 
کان الهدف الأساسي من البحث الحالي هو دراسة تأثير مستويين من مسحوق الخروب 10% و 20% على سکر الدم وتجزؤات الدهون وقد تم تقسيم ذکور الفئران الأربعون إلى مجموعتين. المجموعة الأولى الضابطة وتتکون من عشرة فئران تم تغذيتها على الوجبة الأساسية والمجموعة الثانية الرئيسية وتتکون من ثلاثين فأراً تم حقنهم في البطن بجرعة الألوکسان (170 ملجم / کجم) من وزن الجسم لکل فأر. کما تم تقسيم المجموعة الثانية الرئيسية إلى ثلاث مجموعات فرعية.
          المجموعة الأولى الفرعية، مجموعة مصابة بالسکر وتتغذى على الوجبة الغذائية الأساسية، المجموعة الفرعية الثانية مجموعة مصابة بالسکر وتتغذى على الوجبة الغذائية الأساسية مضاف لها 10% من مسحوق الخروب والمجموعة الفرعية الثالثة مجموعة مصابة بالسکر وتتغذى على الوجبة الغذائية الأساسية مضاف إليها 20% من مسحوق الخروب وذلک لمدة ستة أسابيع.
          وفي نهاية التجربة تم تجميع عينات الدم وإجراء التحاليل الکيميائية التالية عليها:
          تقدير سکر الدم والکولستيرول الکلى والجليسريدات الثلاثية وکوليسترول البروتين مرتفع الکثافة وکوليسترول البروتين منخفض الکثافة وکوليسترول البروتين منخفض الکثافة جداً.
          وقد أظهرت النتائج تحسناً ملحوظاً في سکر الدم وتجزؤات الدهون في الفئران التي تم تغذيتها على 10% و 20% من مسحوق الخروب.
 

الكلمات الرئيسية