USING WHEY PROTEIN to IMPROVE LIVER FUNCTIONS in INFECTED RATS

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلفون

Home Economics Dept., Fac. Specific Education, Damietta Univ., Egypt

المستخلص

ABSTRACT
The current research aims to study the effect of why protein consumption on liver functions , biochemical analysis , histopatological studies  of hepatic male rats and also study the effect of sensory of whey protein bread. . Forty male albino rats were randomly divided into two main groups. The first main group (8 rats) was considered as negative control group (healthy rats) fed on basal diet while the second main group (32 rats) were infected with CCL4 to induced acute hepatic damage .The second main group consists of 4 subgroups each of (8 rats).One of these groups was chosen as a positive control. The rats in the positive control continued feeding on basal diet. however the other three groups has received whey protein in their diet at levels of 5%, 10% and 15% substitution, respectively for 7 weeks. Results revealed that all hepatic groups which fed on  5%,10% and15% whey protein resulted a decrease  in body weight gain . The results also declared that all hepatic groups which treated with 5%,10% and 15% whey protein resulted in significant decrease (p<0.05) in the values of serum cholesterol, TG , LDL-c  and VLDL-c but showed a significant increase (p<0.05) in the values of serum HDL-c comparing with the control positive  . On the other hand liver enzymes, results showed significant decrease in AST, ALT and ALP in hepatic groups treated with 5%, 10% and 15%whey protein. The results also showed that there was significant decrease in blood glucose in hepatic groups treated with 5%, 10% and 15% whey protein.   Histopathological studies in hepatic rats fed on diets with whey protein has protective effect on liver . Results also showed high  acceptance  for whey protein powder bread at the ratios 5% and 10%.          
The study recommended that the addition of whey protein to diet will improve liver function and adding whey protein to bread wheat flour by 5%,10%.
 
يهدف البحث الحالي إلي دراسة تأثير بروتين الشرش في تحسين وظائف الکبد في الفئران المصابة بالکبد و قياس الخواص الحسية للخبز المضاف إليه  بروتين الشرش وذلک للتأکد من إمکانية الاستفادة الفعلية منه. ولهذا الغرض طبقت الدراسة علي 40 فأر من ذکور الألبينو تم تقسيمهم إلي مجموعتين رئيستين ، المجموعة الرئيسية الأولي ( 8 فئران ) تم تغذيتهم علي الغذاء الأسـاسي فقط ( مجموعة ضابطة غير مصابة) ، أما المجموعة الرئيسية الثانية ( 32 فأر ) فقد تم إصابتهم بالکبد عن طريق حقنهم بمادة رابع کلوريد الکربون بعدها تم تقسيم تلک المجموعة إلي أربع مجموعات فرعية متساوية العدد استمرت إحداهما کمجموعة ضابطة مصابة أما الثلاث مجموعات الباقية فقد أدخل  الشرش ضمن غذائها بنسب 5% ، 10% و 15% استبدال علي التوالي لمدة 7 أسابيع . ولدراسة الخواص الحسية تم إدخال بروتين الشرش في الخبز بنسبة 5%، 10% و15% استبدال علي التوالي ، وتم تحکيم الخواص الحسية للخبز المنتج من خلال استمارة تحکيم تم تطبيقها علي عدد 10 من المحکمين . وقد أوضحت نتائج الدراسة أن الفئران المصابة بالکبد و التي استهلکت الشرش في غذائها بنسب 5%,10%, و15% استبدال قد صاحبها انخفاض معنوى عند مستوي معنوية 0,05 في کل من مستوى الکولسترول الکلي ، الجليسريدات الثلاثيـــــــة ، کولسترول البروتينات الدهــــــــــــنية المنخفضة الکثافة ( (LDL-c، البروتينات الدهنية المنخفضة جدا في الکثافة (VLDL-c) ، مستوى جلوکوز الدم ووظائف الکبد (AST,ALT,ALP)، کما أظهرت النتائج ارتفاع معنوي عند مستوي معنوية 0,05 في کولسترول البروتينات الدهنية العالية الکثافة ( (HDL-c  وذلک بالمقارنة بالمجموعة الضابطة الموجبة ، کما أظهر الفحص الهستوباثولوجى أن إضافة بروتينات الشرش لوجبات الفئران المصابة بالکبد لها تأثيرات وقائية على الکبد. کما أوضحت أيضاً درجة تقبل عام مرتفعة للخبز المضاف إليه بروتين الشرش  بنسب 5% ،10% .  ونستخلص مما سبق امکانية استخدام بروتين الشرش ضمن الاغذية المستخدمة فى تحسين وظائف الکبد ، واضافتها الى دقيق القمح فى صناعة الخبز بنسبة 5%،10%0
 

الكلمات الرئيسية