Protective Effect of Grape Seed Extract and Vitamin E against Hepatic Oxidative Stress in Male Rats

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلف

Nutrition and Food Sciences Department, Faculty of Home Economics, Helwan University

المستخلص

Abstract
The protective effect of grape seed extract (GSE) with vitamin E (Vit E) against potassium bromate (KBrO3)-induced hepatic oxidative stress in rats was investigated. Forty five mature male rats were divided into 5 groups(n=9). Group (1) was negative control and the other 4 groups were injected with a single intraperitoneal dose of KBrO3(125 mg/kg) to induce oxidative stress. Group (2) was used as a positive control, while groups (3), (4) and (5) were orally given GSE (100 mg/kg), Vit E (50 mg/kg) and GSE and Vit E daily for 8 weeks, respectively. Blood samples were collected for separating the serum for assessment of hepatorenal function. Livers were taken for preparing of homogenate for biochemical analysis. Histopathology of liver was also carried out. The results showed that oxidative stress induced by KBrO3 in rats caused significant decreases in body weight gain and feed efficiency ratio. It also passively altered serum biomarkers of hepatorenal function, increased lipid peroxidation, decreased the activity of hepatic antioxidant enzymes glutathione peroxidase (GPx), superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) and induced hepatic fatty degenerative changes. Oral coadministration of GSE and Vit E increased body weight gain and feed efficiency ratio. It improved hepato-renal function, decreased hepatic lipid peroxidation, normalized biomarkers of oxidative stress in liver and ameliorated fatty degenerative changes seen in hepatic tissue of rats given KBrO3. In conclusion, GSE and Vit E had good antioxidant activity and alleviate oxidative stress in rats. The study suggests that intake of grape seed extract with vitamin E is beneficial as a food supplement for patients who suffer from oxidative stress

استهدف هذا البحث دراسة التأثير الواقى لمستخلص بذورالعنب مع فيتامين ﻫ ضد اﻹجهاد التأکسدى الکبدى المحدث ببرومات البوتاسيوم فى ذکور الفئران. واستخدم فى هذه الدراسة عدد 45 فأر ذکر تم توزيعها إلى خمس مجموعات کل منها  عدد 9 فئران. کانت المجموعة اﻷولى ضابطة سالبة (فئران غيرمصابة) ، وتم حقن فئران المجموعات اﻷربعة الاخرى فى التجويف البريوتونى بجرعة مفردة (125مجم/ کجم) من برومات البوتاسيوم ﻹحداث اﻹجهاد التأکسدى. وترکت المجموعة الثانية ضابطة موجبة (فئران مصابة وغيرمعالجة). وتم إعطاء فئران المجموعات الثالثة والرابعة والخامسة خلاصة بذورالعنب بجرعة 100 مجم/کجم أو فيتامين ﻫ بجرعة 50مجم/کجم  أوالخلاصة والفيتامين معا  بنفس الجرعتين عن طريق الفم ٬ يوميا على التوالى لمدة ثمانية ٲسابيع. وفى نهاية فترة التجربة تم سحب عينات من الدم لفصل المصل ﻹجراء التحليلات البيوکيمائية ٬ وتم أخذ الکبد ﻹجراء التحليلات البيوکيميائية والفحص الهستوباثولوجى . وأوضحت النتائج أن اﻹجهاد التأکسدى المحدث ببرومات البوتاسيوم فى الفئران أدى إلى نقص فى وزن الجسم ومعدل التحويل الغذائى. وأدى ايضا إلى زيادة مستويات إنزيمات الکبد ٬ وترکيزات اليوريا٬ حمض البوليک٬ الکرياتنين٬ المالونديالدهيد٬ الکوليسترول الکلى والدهون الثلاثية  فى المصل. وکذلک أدى إلى زيادة أکسدة الدهون ونقص نشاط اﻹنزيمات المضادة للأکسدة ووجود تغيرات مرضية دهنية بأنسجة الکبد. ولقد أدى اﻹعطاء المتلازم لخلاصة بذورالعنب مع فيتامين ﻫ إلى زيادة وزن الجسم ومعدل التحويل الغذائى فى الفئران المصابة باﻹجهاد التأکسدى. کما أدى إلى عودة مستويات إنزيمات الکبد وترکيزات اليوريا ٬ حمض البوليک٬ الکرياتنين٬ المالونديالدهيد٬ الکوليسترول والدهون الثلاثية إلى المستوى الطبيعى لها فى المصل. وکذلک أدى إلى نقص أکسدة الدهون وزيادة نشاط اﻹنزيمات المضادة للأکسدة بأنسجة الکبد واختفاء التغيرات المرضية الدهنية بأنسجة الکبد. ويتضح من النتائج أن أعطاء خلاصة بذورالعنب مع فيتامين ﻫ يحدث تأثير مضاد للأکسدة فى ذکورالفئران. وتوصى الدراسة أن تناول خلاصة بذورالعنب مع فيتامين ﻫ قد يکون مفيدا للمرضى الذين يعانون من اﻹجهاد التأکسدى.

الكلمات الرئيسية