Synergistic anti-obesity effects of red cabbage and chromium administration on obese rats

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلف

Assist. Prof. of Nutrition and Food Science, Department of Home Economic, Faculty of Specific Education, Benha University, Egypt.

المستخلص

Abstract 
This research was conducted to evaluate synergistic effects of red cabbage leaves either powder or methanolic extract with or without chromium on obese rats by evaluation nutritional indicators, serum lipids profiles, antioxidant enzymes, and some hepatic marker. After induction of obesity in rats by feed in high fat diet for six weeks, obese rats were randomly classified into six groups (seven rats in each) that include positive control group (basal diet), cabbage powder (15% of cabbage powder in basal diet) group, chromium (basal diet and 4.5 µg/ kg body weight/d chromium) group, cabbage extract (basal diet and 20 mg/kg/ body weight /d of cabbage extract ) group, cabbage powder + chromium (15% of cabbage powder in basal diet and 4.5 µg/ kg body weight /d chromium) group and cabbage extract + chromium (basal diet and 20 mg/kg/d of cabbage extract and 4.5 µg/ kg/d chromium) group. The experiment period was 60 days after induction of obesity. The obtained results recorded that administration of cabbage powder with chromium or cabbage extract with chromium could lower body weight gain (BWG) and feed intake (FI) and elevate feed efficiency ratio (FER) compared to positive obese control group. All treated groups showed improvement in both serum and liver lipids profiles and liver function enzymes appeared prominently in cabbage powder with chromium and cabbage extract with chromium groups compared with positive control group. It is recommended to administer red cabbage leaves or its extract with chromium as a diet for patients with obesity

التاثيرات التأزرية المضادة للسمنة لتناول الکرنب الأحمر والکروم على الفئران البدينة
 
أجريت هذه الدراسة لتقييم التاثير التأزري لأوراق الکرنب الاحمر علي صورة مسحوق أو مستخلص ميثانولي  مع وبدون الکروم علي الفئران المصابة بالسمنة عن طريق تقييم المؤشرات الغذائية و دهون السيرم والإنزيمات المضادة للأکسدة و بعض وظائف الکبد. وتم إصابة الفئران بالسمنة عن طريق تغذيتها علي وجبات عالية الدهون لمدة ستة أسابيع. تم تقسيم الفئران المصابة بالسمنة بشکل عشوائي إلى ست مجموعات "سبعة فئران في کل مجموعة" وهي المجموعة الضابطة الإيجابية المصابة بالسمنة والتي تناولت الوجبة الاساسية  والمجموعة المعالجة  بمسحوق الکرنب 15٪ من مسحوق الکرنب في الوجبة الأساسية والمجموعة المعالجة بالکروم مع الوجبة الاساسية بجرعة 4.5 ميکروجرام/کجم من وزن الجسم کروم والمجموعة المعالجة بمستخلص الکرنب مع الوجبه الاساسية بجرعة  20 ملجم / کجم من وزن الجسم مستخلص الکرنب والمجموعة المعالجة بمسحوق الکرنب مع الکروم 15٪ من مسحوق الکرنب و4.5 ميکروجرام/ کجم کروم والمجموعة المعالجة بمستخلص الکرنب مع الکروم مع الوجبه الاساسية 20 ملجم /کجم من وزن الجسم لمستخلص الکرنب و4.5 ميکروجرام/ کجم من الکروم. واستمرت الدراسة لمدة 60 يوما بعد الاصابة بالسمنة. اسفرت نتائج الدراسة علي  أن تناول مسحوق الکرنب مع الکروم أومستخلص الکرنب مع الکروم اظهر نقص معنوي في الوزن المکتسب والمتناول من الطعام ونسبه کفاءه الطعام بالمقارنة بالمجموعة الضابطه الإيجابية المريضة بالسمنة. کما أظهرت جميع المجموعات المعالجة  تحسن معنوي في کل من مؤشرات الدهون في السيرم والکبد وتحسن معنوي في انزيمات کفاءه الکبد ومضادات الاکسده  وکانت افضل النتائج  في المجموعات المتناولة لمسحوق الکرنب مع الکروم و المتناوله لمستخلص الکرنب مع الکروم بالمقارنة مع المجموعة الضابطه الإيجابية. وتوصي نتائج الدراسة بضرورة تناول الکرنب الاحمرومستخلصه مع الکروم کنظام غذائي لمرضي السمنة لما له من تاثيرات ايجابية علي نقص الوزن وتحسين وظائف الکبد وخفض دهون الدم.

الكلمات الرئيسية