The antioxidant effect of Jumbolan ethanolic extract seeds against carbon tetra chloride induced kidney toxicity in experimental rats.

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلف

Lecturer in Nutrition and Food Science Dept., Faculty of Home Economics, AL-Azhar University, Egypt

المستخلص

Abstract
Abstract: The present work investigated the effects of Syzgium cumini L seeds ethanolic extract against carbon tetrachloride induced kidney toxicity in Sprague–Dawley male rats. Twenty four adult male albino rats were divided into two main groups: The first main group (6 rats) fed on basal diet as control negative group (C-ve). The second main group (18 rats) fed on basal diet for 28 days. At 27th and 28th days all rats were administrated ccl4 by gavage (1ml/kgb.w). The second main group was divided into 3 groups each group contained 6 rats as follows: Group 1: positive control, rats fed on basal diet only (C+ve). Group 2&3: fed on basal diet and received jumbolan seeds extract (250 and 500 mg\kg) orally. At the end of the experiment biological data were calculated, blood samples were taken, kidney collected, weighted. Serum was separated to biochemical analysis. Tissue lipid peroxidation (LPX) and activity of antioxidant enzymes in kidney were also performed. Also histopathological examination for kidneys were performed.  Results showed that CCl4 caused elevation in serum levels of creatinine, urea, uric acid, serum potassium, sodium, glucose and liver function.  MDA level was also increased significantly whereas SOD, and CAT levels were decreased in the kidney tissue homogenates of CCl4 treated rats. Ethanolic extract of jumbolan seeds successfully improve the alterations of these effects in the experimental animals. Our study demonstrated that the ethanolic extract of jumbolan seeds   could protect kidney tissues against CCl4-induced oxidative stress by increasing ant oxidative defense activities.
 
الملخص العربى
 
التأثير المضاد للأکسدة لبذور مستخلص الجامبوزا الإيثانولي ضد رابع  کلوريد الکربون الذي يسبب التسمم الکلوي في فئران التجارب
 
            تبحث هذه الدراسة تأثير المستخلص الإيثانولي لبذور الجامبوزا  ضد السمية الکلوية التي يسببها رابع کلوريد الکربون في ذکور فئران الألبينو. استخدم في هذه الدراسة عدد 24 فأرا بالغا تم تقسيمهم إلى مجموعتين رئيسيتين : المجموعة الرئيسية الأولى ( 6 فئران) تم تغذيتها على غذاء أساسي و استخدمت کمجموعة ضابطة سالبة. المجموعة الأساسية الثانية (18 فأرا) تم تغذيتها على غذاء أساسي لمدة 28 يوما , و في اليوم السابع و العشرون و الثامن و العشرون تم حقن کل فئران هذه المجموعة بمادة رابع کلوريد الکربون (1 مللي|کجم وزن) ويخلط  مع البارافين السائل بنسبة  (1: 1 ، حجم / حجم) . المجموعة الرئيسية الثانية تم تقسيمها إلى ثلاث مجموعات , کل مجموعة تحتوي على 6 فئران کالتالي:- المجموعة الأولى: مجموعة ضابطة إيجابية تم تغذيتها على غذاء أساسي. المجموعة الثانية و الثالثة : تم تغذيتهم على غذاء أساسي مع إعطاء فئران هذه المجموعات (250 و 500 ملجم مستخلص ميثانولي لبذور الجامبوزا\ کجم وزن) عن طريق الفم.
 
           فى نهاية التجربة تم حساب التقديرات البيولوجية واخذت عينات الدم وفصل الکلى ووزنها ثم اجراء التحاليل البيوکمائية وکذلک الانزيمات المؤکسه مثل MDA والانزيمات المضاد للأکسدة فى نسيج الکلى . کما تم إجراء الفحص التشريحي للکلى.أظهرت النتائج ان رابع کلوريد الکربون تسبب في ارتفاع ملحوظ في مستويات مصل الدم من الکرياتينين واليوريا وحمض البوليک وبوتاسيوم الدم والصوديوم والجلوکوز ووظائف الکبد. کما أحدثت ارتفاعا في مستوى MDA بشکل ملحوظ بينما انخفضت مستويات SOD و CAT في أنسجة الکلى للفئران المعالجة بـرابع کلوريد الکربون. نجح المستخلص الإيثانولي لبذور الجامبوزا في  تحسن أنسجة الکلى . أظهرت الدراسة أن تقليل المستخلص الإيثانولي لبذور الجامبوزا يمکن أن يحمي أنسجة الکلى من الإجهاد التأکسدي الناجم عن CCl4 عن طريق زيادة أنشطة الدفاع ضد الأکسدة.
 الکلمات المفتاحية: الجامبوزا - الکلى- الکرياتينين- اليوريک اسيد –اليوريا –الکتاليز.
 
 

الكلمات الرئيسية