Study The Effect of Chamomile and Garcinia herbs on Obese Rats

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلفون

1 Assistant Prof.of Nutrition and Food Science, Faculty of Home Economics, Menoufia University

2 Ph.D in nutrition, Suez Canal University

المستخلص

Abstract:
This study aimed to investigate the effect of chamomile (Matricaria chamomilla), garcinia (Garcinia cambogia) and mixture of both on male obese rats. Thirty (30) adult male Sprague Dawley rats were divided into five groups. Group (1): Normal rats fed on basal diet as control negative (C-), Group (2): Control positive (C+) (untreated group). Group (3): Obese rats fed on basal diet and Chamomile (5%). Group (4): Obese rats fed on basal diet and Garcinia (5%). Group (5): Obese rats fed on basal diet and mixture of both (5%). At the end of experiment, after 28 days of feeding, all serum samples were analyzed for biochemical parameters. Body weight gain , feed intake and feed efficiency ratioalso calculated. Obesity led to a significant (P ≤ 0.05) decrease in the level of HDL & AST/ALT while a significant (P ≤ 0.05) increase was recorded in TC, TG, VLDL, LDL, AI, U.A, Creatinine, Urea, GOT, GPT, ALP & Glucose. Obese rats were fed on different diets and the results showed amarked improvement in all the different indicators.
Improvement was more pronounced for garcinia compared to chamomile diets, and the best group was recorded for the mix group, indicating a synergistic action. It is therefore recommended to use them as effective treatments in reducing the accumulation of harmful fat in the body and reducing weight.
 
الملخص العربى
يهدف هذا البحث إلى تقييم تأثير أعشاب البابونج (کاموميل) والجارسينيا والخليط منهما علي ذکور الفئران المصابة بالسمنة. تم استخدام ثلاثين فأر من الذکور البالغين سبراغ داولي وتغذيتهم على نظام غذائى عالى الدهون لمدة 42 يوما ثم تقسيمهم  إلى خمس مجموعات. مجموعة (1): وهي المجموعة الضابطة السالبة (-) تغذت على الوجبة الأساسية ، المجموعة (2): وهي المجموعة الضابطة الموجبة (+) وهي الفئران المصابة بالسمنة وتغذت على الوجبة الأساسية. المجموعة (3): الفئران المصابة بالسمنة التي  تغذت علي نبات البابونج بنسبة 5%. المجموعة (4): الفئران المصابة بالسمنة التي  تغذت على نبات الجارسينيا  بنسبة 5 %. المجموعة (5): الفئران المصابة بالسمنة التي  تغذت على الاثنين معا بترکيز 5%.. في نهاية التجربة ، بعد 28 يومًا من التغذية ، تم تقدير الاختبارات البيوکيميائية للدم. وکذلک تم حساب BWG, FI, FER. الاصابة بالسمنة سببت ارتفاع في مستويات الجلوکوز واليوريا والکرياتينين واليوريک اسيد و ASTوALT وALP ومستوى الکوليسترول الکلي وجلسريدات ثلاثية والليبوبروتين منخفض الکثافة والليبوبروتين منخفض الکثافة جدا و AI وانخفاض مستويات الليبروتين مرتفع الکثافة و AST/ALT في الفئران المصابة بالسمنة وتحسنت النتائج باستخدام الأغذية المعالجة.
لوحظ أن التحسن کان اکبر فى حالة غذاء الجارسينيا بالمقارنة بغذاء الکاموميل وأحسن المعاملات کانت فى حالة الغذاء الخليط مما يدل على وجود التآزر ولذلک يوصي باستخدامهم کعلاجات فعالة في الحد من  تراکم الدهون الضارة في الجسم وخفض الوزن .
الکلمات المفتاحية: السمنة – البابونج – الجارسينيا.
 
 

الكلمات الرئيسية