Effect of Fortified Pan Bread with Melissa Officinalis L. on Induced Oxidative Stress in Rats.

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلف

Fellow (Lecturer) of Nutrition and Food Science, Ahmed Maher Teaching Hospital, Egypt

المستخلص

Abstract
     Melissa officinalis L(MO) is also known as bee balm,  lemon balm, honey balm, and is a perennial herb. It is a member of the Lamiaceae family Which is often referred to as (the mint family). The influence of diet containing fortified bread with(5, 7.5 , 10%)Meliss powder(MP) on rats suffering from oxidative stress has been studied. Fortified bread with (5 , 7.5 , 10%) MP were prepared and were subjected to sensory evaluation.The best level of fortified bread after sensory evaluation was 5% but the best level of fortified bread after the biological  study was 10%.The chemical composition of bread was estimated at 5% due to its acceptance in sensory evaluation. Twenty five male albino rats(170-190g) were randomly distributed into 5 equal groups,of5 rats each. Group 1 was fed on the basal diet containing unfortified pan bread and kept as a negative control group. The other 4 groups (n=20 rats), were injected with a single intraperitoneal dose of 125mg/kgbw of potassium bromate (KBro3) for oxidative stress induction group 2 was fed on the basal diet, which includes unfortified pan bread as positive control rats, groups 3 , 4 and 5  were fed on diet containing fortified pan bread with (5 , 7.5 & 10%)MP respectively. The obtained results revealed that the injected groups with levels 10% of diet containing fortified bread  with MP had significant decrease in serum levels of lipid profile (total cholesterol, triglycerides , LDL , VLDL), kidney,liver function and serum malondialdehyde (MDA) and significant increased in serum levels of HDL, total antioxidant capacity (TAC), glutathione (GSH), levels of glutathione peroxidase (GPX),superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) enzymes.Moreover,there was a significant reduced in MDA and increase in GSH levels and the activity of antioxidant enzymes(GPX, SOD and CAT)in liver tissues as well as partially improvements in liver structures compared to positive intoxicated “control group”, but non significant increase in(BWG%) , FI and FER which nearly returned toward the negative control group.The best improvements among all the biochemical parameters and histological structures of liver which were tended toward normal results were observed in group treated with  bread fortified 10%MP.In conclusion,the present findings suggested that regular intake from 10% fortified bread with MP may be useful in improving liver and kidney functions and may protect against potassium bromate (KBro3) which induced oxidative stress in rats.    

تعرف نبات المليسيا أيضًا باسم بلسم النحل ، بلسم الليمون ، بلسم العسل ، وهو عشب معمر. وهو عضو في عائلة (النباتات المزهرة) التي غالباً ما يشار إليها باسم (عائلة النعناع)، أجريت هذه الدراسة لمعرفة تأثير النظام الغذائي المحتوي على الخبز المدعم بنسبة (5 ، 7.5 ، 10٪)  من مسحوق المليسيا (MP) على الفئران التي تعاني من الإجهاد التأکسدي ،  تم أستخدام مستويات مختلفة من النظام الغذائي المحتوي على الخبز المدعم بنسبة (5 ، 7.5 ، 10٪) تم استخدام مسحوق المليسيا في تحضير الخبز المختبرة التي خضعت للتقييم الحسي ، وکان أفضل مستوى للخبز المدعم بعد التقييم الحسي 5٪ ولکن أفضل مستوى للخبز المدعم بعد الاختبارات البيولوجية کان 10٪ ، وتم تقدير الترکيب الکميائى لنسبة 5٪ بسبب حصوله على احسن قبول في التقييم الحسي ، أستخدمت هذه الدراسة خمسه وعشرون جرذآ من ذکور الألبينو تم تقسيمهم بشکل عشوائى الى خمس مجموعات تحتوى کل منها على خمس فئران.المجموعة الأولى تم تغذيتها على النظام الغذائى الأساسى کمجموعة ضابطة سالبة وتم حقن باقى الفئران الأخرى 20فأر بواسطة برومات البوتاسيوم تم حقنها داخل الغشاء البريتونى بجرعة واحدة(125ملجم / کجم من وزن الجسم) لأحداث الإجهاد التأکسدي ، بعد ذلک تم تقسيم المجموعات التى تم حقنها إلى 4 مجموعات فرعية على النحو التالي ، المجموعة الفرعية 2 التي تم تغذيتها على النظام الغذائي الأساسي تحتوي على خبز غير مدعم کمجموعة کنترول موجبة ، المجموعات الفرعية 3 و 4 و 5تم  التغذية على حمية تحتوي على خبز مدعم بمسحوق المليسيا بنسبة (5 ، 7.5 ، 10٪) على التوالي ، وأظهرت النتائج المتحصل عليها أن المجموعه التى تغذت بمستوى 10٪ من الخبز المدعم بمسحوق المليسيا قد أحدثت انخفاض معنوي بشکل ملحوظ في مستويات مصل الدم من الکوليسترول الکلي ، الدهون الثلاثية ، الليبوبروتينات منخفضة الکثافة LDL-c ، الليبوبروتينات متوسطة الکثافة VLDL-c ، اليوريا ، حمض البوليک ، الکرياتينين ، ووظائف الکبد(AST ،ALT،ALP) و MDA  وزيادة ملحوظة في مستويات المصل من الليبوبروتينات عالية الکثافة HDL-c ، والقدرة الإجمالية لمضادات الأکسدة (TAC) ، والجلوتاثيون (GSH) ، ونشاط  أنزيمات الجلوتاثيون بيروکسيديز (GPX) ، (SOD) والإنزيمات (CAT). کما أظهرت النتائج حدوث أنخفاض في MDA وزيادة في محتوى GSH ونشاط إنزيمات مضادات الأکسدة (GPX و SOD و CAT) في أنسجة الکبد بالإضافة إلى التحسينات الجزئية في أنسجة الکبد مقارنة بتلک المجموعة الضابطة الموجبة ، وعدم وجود فروق معنوية تذکر بالنسبة للطعام المأخوذ والنسبة المئوية للزيادة فى وزن الجسم ومدى الاستفادة من الغذاء المتناول والتى کانت تميل نحو نتائج المجموعة الضابطة السليمه ، وکانت أفضل النتائج لجميع المؤشرات البيوکيميائية والهستوباثولوجية لانسجة الکبد والتى کانت قريبة من النتائج الطبيعية کانت للمجموعة التى تغذت على الخبز المدعم ب 10% من مسحوق المليسيا فى النهاية تشير النتائج الحالية الى أن الأستخدام المنتظم من الخبز المدعم ب 10% من مسحوق المليسيا له تأثير مفيد فى تحسن وظائف الکبد والکلى ويعد عامل وقائى ضد الأجهاد التأکسدى المحدث ببرومات البوتاسيوم فى الفئران.
 
الکلمات المفتاحية:أنزيمات مضادات الأکسدة , وظائف الکبد , وظائف الکلى , دهون الدم, مليسيا , الأجهاد التأکسدى  , الفئران.

الكلمات الرئيسية