Effect of mango and banana peels induced on toxicity by lead acetate in rats

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلفون

1 Home Economics Department, Nutrition & Food Science, Faculty of Specific Education, Ain, Shams University.

2 Home Economics Department, Nutrition & Food Science, Faculty of Specific Education, Ain, Shams University

المستخلص

Abstract
             This study was carried out to determine the effect of dry banana peels (Musa Acuminate) and dry mango peels (Mangifera indica L.) against lead toxicity in weaning rats. Forty five growing male albino rats with weighting (70 ± 5g), and were divided into two main groups. The first group was the negative control group (9) rats, the second group (36) rats were exposed to lead acetate (200 mg/ kg from weight rat) daily drinking orally and divided into four subgroups. The subgroup one positive  control group fed on basal diet only, the subgroup two fed on basal diet  fortified with  (15%) banana peels, the subgroup three fed on basal diet fortified with  (15%) mango peels, the subgroup four fed on basal diet fortified with (15%) combination of (banana and mango peels) for (6) weeks. Blood samples were collected and hemoglobin was determined, then iron, lead, liver enzymes and kidney function were estimated. Calcium, phosphorus and lead were also evaluated in the bones.
The best result found in the group fed on basal diet fortified with (15%) combination banana and mango peels improved daily feed intake, body weight gain; feed efficiency ratio, hemoglobin and serum iron level. Moreover, lead concentration was decreased in serum and also it was improved the concentration of calcium, phosphorous as well as lead in bone of intoxicated rats. Dry peels of fruits were improved liver enzymes and kidney functions compared with positive group.
The histopathology results were agreedwith the results of serum parameters. These results recommend increasing the consumption of banana and mango peels. Nutrition Education Programs are needed to illustrate the importance of banana and mango peels in reducing lead toxicity.
 
تاثير  قشور المانجو والموز علي السميه المحدثه بواسطه اسيتات الرصاص في الفئران
الملخص العربى
أجريت هذه الدراسة لمعرفة تأثير قشور الموز الجاف  وقشور المانجو الجاف ضد سمية الرصاص للجرذان في فتره النمو .خمسه واربعون جرذ من نوع ذکر الالبينو البيضاء فى فترة النمو بوزن (70 ± 5 جم) ، وتم تقسيمها إلى مجموعتين رئيسيتين, المجموعة الاولى الضابطه السالبه  (9) جرذان. اما المجموعة الثانيه (36) جرذ تعرضت لخلات الرصاص من خلال تجريعهم  (200 مجم / کجم من وزن الجرذ) يومياً, وتم تقسيمها إلى أربع مجموعات فرعية. تم تغذيه المجموعة الفرعية الأولى الموجبة الضابطة على النظام الغذائي الأساسي فقط، المجموعة الفرعية الثانية تغذت على النظام الغذائي الأساسي المدعم بنسبة (15٪) من قشور الموز، المجموعة الفرعية الثالثة تغذت على النظام الغذائي الأساسي المدعم بنسبه (15٪) قشور المانجو، المجموعة الفرعية الرابعة تغذت على النظام الغذائي الأساسي المدعم بنسبه (15٪) مزيج من (قشر الموز والمانجو) لمدة (6) أسابيع. تم تجميع عينات الدم وتقدير هيموجلوبين الدم ثم تقدير کلا من الحديد, الرصاص, انزيمات الکبد, ووظائف الکلى فى السيرم و تقدير کلا من مستوى الکالسيوم و الفسفور و الرصاص فى العظام. أظهرت النتائج ان الجرذان التى تناولت خليط قشور الموز و المانجو کانت تمثل أفضل النتائج فى معدل الزياده فى الوزن و الطعام المتناول و معدل کفاءة الطعام و تحسين فى مستوى الهيموجلوبين و الحديد و انزيمات الکبد ووظائف الکلى و حدوث انخفاض فى مستوى الرصاص فى السيرم مقارنه بالمجموعة الضابطة الموجبة و أکدت نتائج الفحص الهستوباثولوجى نفس النتائج السابقه. لذلک توصى الدراسه بعمل برامج للتوعيه الغذائيه لتوضيح أهميه قشور الموز و المانجو فى خفض خطر الاصابه أو التلوث بالتسمم بالرصاص.
الکلمات المفتاحيه: التسمم بالرصاص , قشر الموز, قشر المانجو.
 

الكلمات الرئيسية