Protective Effects of Palm Date and Apricot Kernels Powder in Carbon Tetra Chloride-Induced Liver Disorder in Rats

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلف

Home Economic Dept., Nutrition and Food Science, Faculty of Specific Education, Assiut University, Egypt.

المستخلص

Abstract
Effects of some levels 2.5 and 5 % of apricot, palm date kernels and their mixture as powder on biological and biochemical changes of hepatic rats were evaluated. Forty-eight white male albino rats weighing 140±10g were used in this study. Rats divided to 8 groups, each group (6) rats. Hepatotoxicity was induced in rats by injecting carbon tetrachloride (CCl4) 0.2 ml/100 g body weight of 40 ml/l CCl4 dissolved in paraffin oil. Identification of phenolic compounds was determined using HPLC technique, serum liver Enzyme such as alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), total cholesterol (TC), triglycerides (TG), high density lipoprotein cholesterol (HDL-c), low density lipoprotein cholesterol (LDL-c), very low density lipoprotein cholesterol (VIDL-c), kidney functions (uric acid, urea and creatinine), oxidative enzymes such as glutathione peroxidase (GSH-Px), superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) activity were also determined. The obtained results of hepatic rats indicated that apricot, palm date kernels powder and their mixture improve serum liver functions, kidney functions, lipids profile and oxidative enzymes in rats especially 5% mixture of apricot and palm date kernels powder. The HPLC results showed that the apricot kernels contained higher bioactive compounds than palm date. Results also indicated that mixture of apricot, palm date kernels powder recorded the best treatment for improved all tested biochemical analysis. Therefore, apricot and palm kernels powder and their mixture could be used in our beverages and daily dishes, because it has so many health benefits.
 
التأثير الوقائي للکبد لمسحوق بذور المشمش والبلح على اضطرابات الکبد فى الفئران المستحث برابع کلوريد الکربون
        تم دراسة تأثير ترکيزات مختلفة2.5 و5 ٪ من نوى المشمش والبلح ومخلوتهم کمسحوق على التغيرات البيولوجية والکيميائية الحيوية للجرذان المصابة بالتليف الکبدي.  في هذه الدراسة تم استخدام ثمانية وأربعون من ذکور الجرذان البيضاء التي تزن (140+_ 10 جرام). قسمت الجرذان إلى 8 مجموعات، کل مجموعة بها (6) فئران. تم احداث الإصابة بالتليف الکبدي في الجرذان عن طريق حقن رابع کلوريد الکربون (0.2 ml/ 100 gm)   من وزن الجسم مذاب في زيت البرافين بنسبه 40 مل/لتر من رابع کلوريد الکربون . تم تحديد التعرف على المرکبات الفينولية في نوى المشمش والبلح بجهاز الکروماتوجرافى عالي الأداء، أنزيمات الکبد في الدم مثل الانين امينو ترانسفيراز (ALT)و اسبارتات  امينو ترانسفيراز(AST)  ، والکوليسترول الکلى والجليسيردات الثلاثية، الکوليسترول المرتفع الکثافه، الکوليسترول المنخفض الکثافة، الکوليسترول المنخفض جدا الکثافة، وظائف الکلي ( حمض البوليک، اليوريا، الکرياتينين)، ونشاط الانزيمات المؤکسدة مثل الجلوتاثيون أوکسيديز، سوبر أوکسيد ديسميوتيز، الکتاليز تم تقديرها أيضا. أظهرت النتائج أن الفئران المصابة بالتليف الکبدي والتي تغذت على مسحوق نوى المشمش والبلح ومخلوطهم معا أدت إلى حدوث تحسن ملحوظ في کلا من مستويات وظائف الکبد والکلى وصورة دهون الدم ونشاط الانزيمات المؤکسدة في الجرذان خصوصا التي تغذت على مخلوط مخلوط نوى المشمش والبلح بترکيز5%. کذلک اظهرت نتائج الکروماتوجرافى الغازي عالي الأداء أن نوى المشمش يحتوي على ترکيزات عالية من المرکبات النشطة الفعالة بالمقارنة بنوى البلح. کذلک اظهرت النتائج أيضا أن مخلوط نوى المشمش والبلح سجل أفضل معامله لتحسين جميع التحاليل الکيميائية الحيوية المختبرة. لذا يمکن استخدام مسحوق نوى المشمش والبلح ومخلوطهم معا في مشروباتنا وأطباقنا اليومية لما له من فوائد صحية کثيره.
الکلمات المفتاحية: نوى المشمش – نوى البلح ــ الجرذان ــ التأثير الواقي - التحاليل البيوکيميائية.
 
 

الكلمات الرئيسية