Study of Glycemic Control by Ketogenic Diet Supplemented with Different Oils in Type II Diabetic Rats

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلف

Home Economic Dept., Specific Education Faculty, Port Said University, Egypt

المستخلص

In recent years, very low carbohydrate ketogenic diets (VLCKD) have been emphasized. While commonly debated and often opposed, these are clearly successful as a method for treating obesity, hyperlipidemia and diabetes at least in the short to medium term. Therefore, this research was conducted to investigate the impact of ketogenic diet (KD) supplemented with oil of either grape seed or fish and virgin olive on diabetic rats. Forty eight male albino rats weighing 200 to 210 g, were assigned into two main groups. The first group (n=8) was control negative group (-ve), the second main group (n=40) were intraperitoneally injected with a single dose of streptozotocin (STZ) [60 mg/kg b.w.] for induction of diabetes, then these rats were divided into five subgroups. Subgroup one was fed on the basal diet and served as a control positive group, while subgroup 2 was fed on KD only and subgroups from 3 to 5 were fed on KD supplemented with 4% oil of either grape seed or fish and virgin olive, respectively for 8 weeks. The results indicated that, STZ treated rats showed significant reduction (P≤0.05) in serum insulin concentration and increased glucose levels compared to normal rats. KD supplemented with oil of either grape seed or fish and virgin olive improved the biochemical changes due to diabetes. Furthermore, the intervention caused favorable changes in blood lipids and restored liver and kidney functions of the treated rats compared to the control positive group. In conclusion, the ketogenic diet and KD supplemented with oil of either grape seed or fish or virgin olive are potentially promising diets for diabetic patients

دراسة التحکم في نسبة جلوکوز الدم بواسطة النظام الغذائي الکيتونى المدعم بالزيوت المختلفة في الفئران المصابة بمرض السکرى من النوع الثاني
 
في السنوات الأخيرة ، کان هناک ترکيز متزايد على النظم الغذائية الکيتونية المنخفضة جدًا فى الکربوهيدرات ، في حين يتم مناقشتها بشکل شائع ومعارضتها في کثير من الأحيان ، فمن الواضح أنها ناجحة کوسيلة لعلاج السمنة وفرط الدهون والسکرى على الأقل على المدى القصير إلى المتوسط. لذلک أجريت هذه الدراسة للتحقق من تأثير النظام الغذائي الکيتوني المدعم اما بزيت بذر العنب أوالسمک أوالزيتون البکر على الفئران المصابة بداء السکرى. تم استخدام عدد 48 من ذکور الفئران التي تزن 200 إلى 210 جم ، تم تقسيمهم الى مجموعتين رئيسيتين. تم الاحتفاظ بالمجموعة الرئيسية الأولى (ن = 8) کمجموعة ضابطة سالبة ، المجموعة الرئيسية الثانية تم استخدام عدد 40 من الفئران واستخدمت کمجموعة ضابطة موجبة تم حقنهم بمادة الاستربتوزوتين (60ملجم/کجم من وزن الجسم) لاحداث السکرى، ثم قسمت هذه الفئران إلى خمس مجموعات فرعية .تم تغذية المجموعة الفرعية الأولى على النظام الغذائي الأساسي واستخدمت کمجموعة ضابطة موجبة ، في حين تم تغذية المجموعة الفرعية 2 على النظام الغذائي الکيتوني فقط بينما تم تغذية المجموعات الفرعية من 3 إلى 5 على النظام الغذائي الکيتوني المدعم  بنسبة 4% اما بزيت بذر العنب أوالسمک أوالزيتون البکر على التوالي . بعد 8 أسابيع ، تم ذبح الفئران وجمع عينات الدم للحصول على السيرم . اوضحت النتائج أن الفئران المعاملة بـالاستربتوزوتين أظهرت انخفاض معنوي (P≤0.05) في ترکيز الأنسولين في الدم وزيادة مستويات الجلوکوز مقارنة بالفئران الطبيعية. ادى النظام الغذائي الکيتوني المدعم بزيت بذر العنب أوالسمک أوالزيتون البکر في تحسين النتائج البيوکيميائية الناتجة عن مرض السکرى .علاوة على ذلک ، أدى التدخل إلى إحداث تغييرات إيجابية في صورة دهون الدم وتحسين وظائف الکبد والکلى للفئران المعالجة مقارنة بالمجموعة الضابطة الموجبة. الخلاصة إن النظام الغذائي الکيتوني والکيتونى المدعم بزيت بذر العنب أوالسمک أوالزيتون البکر هو نظام غذائي واعد محتمل لمرضى السکرى.

الكلمات الرئيسية