Effect of Diet supplementation with Alpha-lipoic acid and brewer’s yeast on kidney and liver functions on diabetic rats.

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلف

Afif College of Science and Humanities, Shaqra University, Saudi Arabia

المستخلص

ABSTRACT
       Alpha-lipoic acid is an ideal antioxidant used in both the treatment and prevention of various oxidative stress related to diseases. This study aims to evaluate the efficiency of alpha-lipoic acid in different doses and their natural animal sources (brewer’s yeast) in diabetic rats. Thirty rats weighing approximately 210±10 g were divided into five groups after injection with alloxan diabetic rats were fed on a basal diet, alpha-lipoic acid in different doses and 15% of brewer’s yeast. At the end of the experimental period (30 days), the results show that supplementation with 30 and 60 mg /kg B.W/day of alpha-lipoic acid, and 15% of brewer’s yeast caused a significant increase in food intake compared with the positive control group. Data show a significant decrease in the level of blood glucose after supplementation with 30 and 60 mg /kg B.W/day of alpha-lipoic acid and brewer's yeast as compared with untreated groups, and a positive correlation between increasing the dose of alpha-lipoic acid and decreasing in blood glucose levels. The levels of these parameters of AST, ALT, and ALP increased in diabetic rats while supplemented with alpha-lipoic acid (30 and 60 mg /kg B.W/day) reduced significantly the levels of AST, ALT and ALP, there was a positive correlation between increasing the dose of alpha-lipoic acid and the decreasing effect. Also, brewer’s yeast induced the same reduction effect in these enzymes. Significantly decreased in uric acid, urea nitrogen, and creatinine concentrations for diabetic rats, which supplemented with alpha-lipoic acid (30 and 60 mg /kg B.W/day). Also, the same resulted observed in the group fed on brewer’s yeast. Significant increase in reduced superoxide dismutase (SOD) and glutathione (GSH) after supplementation with 30 and 60 mg /kg B.W/day of alpha-lipoic acid for diabetic rats. Brewer’s yeast, as sources of alpha-lipoic acid, induced the same effect on GSH, SOD and MDA levels.
CONCLUSION: Diet Supplementation with Alpha-lipoic acid, significant decreased the liver and kidney enzyme activities in diabetic rats

يعتبر حامض الألفا ليبويک من مضادات الأکسدة المستخدمة حالياً فى العلاج والوقاية من مختلف الأمراض المتعلقة بزيادة الشقوق الحرة کالشيخوخة ومرض السکر، ولذلک تهدف هذه الدراسة إلى التعرف على التأثير الذي يقوم به حامض الالفا ليبويک بجرعات مختلفة وکذلک الخميرة المجففة  کمصدر حيواني غني به على الفئران المصابة بالسکر, حيث تم استخدام 30 فأر من ذکور الألبينو  تصل أوزانهم 310±20جم  وتم تقسيم الفئران إلى خمس مجموعات وتم الحقن بالالوکسان ثم تغذية  القئران المصابة بالسکري  على الوجبة الاساسية + ترکيزات مختلفة من حمض الالفا ليبويک (60،30) ملجم /کجم من وزن الجسم/اليوم، وعلى الخميرة المجففة کمصدر حيواني غني بالالفا ليبويک (15%) استمرت التجربة لمدة (30 يوم) وفى نهاية تلک الفترة تم حساب الزيادة فى وزن الفئران وکمية الطعام المتناول لديهم حيث أظهرت النتائج أن التدعيم بحامض الألفا ليبويک بترکيزاته المختلفة  وکذلک الخميرة المجففة يؤدى إلى زيادة معنوية في کمية الطعام المتناول مقارنة بالمجموعة الضابطة المصابة بالسکر. أظهرت النتائج حدوث انخفاض معنوى في مستوى جلوکوز الدم عند الفئران المصابة والمعالجة وکان الانخفاض الاکبر في استخدام جرعات مرتفعة من حامض الالفا ليبويک (60 ملجم /کجم من وزن الجسم/اليوم ، کما لوحظ ارتفاع فى مستوى نشاط إنزيمات الألانين أمينوترانس فيريز ((ALT والأسبارتات أمينوترانس فيريز ((AST وکذلک الألکالين فوسفاتيز (ALP)  فى الفئران المصابه بالسکر. بينما أظهرت النتائج انخفاضاً معنوياً فى نشاط هذه الإنزيمات فى الفئران المدعومه بحامض الألفا ليبويک کما وجد أن زيادة المتناول من حامض الألفاليبويک (60مجلم/کجم من وزن الجسم/اليوم) يؤدى لزيادة هذا الإنخفاض. کذلک کانت التغذية على الخميره المجففه التأثير الخافض لهذه الإنزيمات. أشارت النتائج إلى حدوث انخفاض معنوي في مستويات اليوريا والکرياتينين وحمض اليوريک في الفئران المصابة بالسکري والمدعمة بحامض الألفا ليبويک (30 و60ملجم/کجم من وزن الجسم/اليوم). کذلک التغذية على الخميره المجففه أظهرت أيضا تأثيرها الخافض لمستويات اليوريا والکرياتينين وحمض اليوريک کما تبين وجود زيادة معنوية فى مستويات الجلوتاثيون (GSH) وسوبر أوکسيد دسميوتيز (SOD) في الفئران المصابة بالسکر المدعمة بحامض الألفا ليبويک (30 و60مجلم/کجم من وزن الجسم/اليوم) مقارنة بالإنخفاض الملحوظ فى مستوياتهم للمجموعات الضابطة الغير مدعمة. بينما أدى هذا التدعيم إلى إنخفاض معنوى فى مستويات المالوندهيد (MDA) التى کانت فى زيادة ملحوظة فى مجموعات الفئران الضابطة.
الخلاصة: أظهرت الوجبة المدعمة بحامض الألفا ليبويک أسد انخفاض معنوي في نشاط انزيمات الکبد والکلي في الفئران المصابة بداء السکري.

الكلمات الرئيسية