Effect of using sweet potato powder on diabetic rats

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلفون

1 Nutrition and Food Sciences Dept., Faculty of Home Economics, Al-Azhar University

2 Nutrition and Food Science Dept. and Vice Dean for Education and Student Affairs previously. Faculty of Home Economics, Helwan University

المستخلص

ABSTRACT
          The main aim of this research was to study the influence of sweet potato powder on diabetic rats. A total of 24 adult male albino rats of "Sprague Dawley" strain (150 ±5g) were used and randomly divided into 4 equal groups including negative control group, positive control group, while the other two groups were treated with 10% raw potato and 30% cooked potato depending on sensory evaluation of biscuits supplemented with raw and cooked sweet potato powder.  The experiment lasted for 28 days.  Measurements included determining glucose, liver functions, kidney functions and lipid profile in serum and pancreas histopathology. The results indicated that induced alloxan resulted in significant increases in glucose in urine and serum, in addition to a significant increase in liver and kidney functions, lipid profile expect HDL-C were decreased compared with a negative control group and abnormal histopathological changes were noticed in pancreas dysfunction resulted from abnormal histopathology was observed. Like raw and cooked sweet potato induced anti-diabetic effects and decreased glucose in blood serum. Moreover, they alleviated alloxan-induced abnormalities in body weight, liver and kidney functions. Accordingly, this study recommends diabetic patients to regularly consume sweet potato and its leaves with a suitable dose since they can induce an improvement in increase blood sugar

الملخص العربى
يهدف البحث لمعرفة تأثير العلاج بمسحوق البطاطا الحلوة النيئة والمطبوخة على الفئران المصابة بأرتفاع فى سکر الدم. تم استخدام ما مجموعه 24 من الفئران البيضاء الذکور البالغين من سلالة5±150) "Sprague Dawley"جم) وتم تقسيمها عشوائيًا إلى أربع مجموعات متساوية,المجموعة القياسية السالبة ، المجموعة القياسية الإيجابية ، في حين تم علاج المجموعتين الأخريين بنسبة 10 ٪ من البطاطس الخام و 30٪ البطاطس المطبوخة حسب التقييم الحسي للبسکويت. استمرت التجربة لمدة 28 يومًا. وشملت القياسات تقدير الجلوکوز ، وظائف الکبد ، وظائف الکلى والکوليسترول الکلى والجليسريدات الثلاثية والليبوبروتين منخفض ومرتفع الکثافةوتحليل الأنسجة البنکرياسية.
 أشارت النتائج إلى المجموعة القياسية الإيجابية زاد زيادات کبيرة في الجلوکوز في المصل ، بالإضافة إلى زيادة کبيرة في وظائف الکبد والکلى ، والکوليسترول الکلى والجليسريدات الثلاثية وانخفاضالليبوبروتين مرتفع الکثافةمقارنا مع المجموعة القياسية السالبية, کما لوحظت تغييرات نسيجية غير طبيعية فى البنکرياس بسبب أرتفاع سکر الدم. البطاطا الحلوة الخام والمطبوخة کان لها تأثيرات مضادة للسکري وانخفاض الجلوکوز في مصل الدم. علاوة على ذلک ، خففت من التشوهات التي يسببهاالألوکسانفي وزن الجسم ، وظائف الکبد والکلى. وبناءً على ذلک ، توصي هذه الدراسة مرضى السکري بتناول البطاطا الحلوة بانتظام على 10% والبطاطا الامطهية بنسب 30% حيث يمکنهم إحداث تحسن في زيادة نسبة السکر في الدم.

الكلمات الرئيسية