The potential role of flaxseeds on hyperlipidemia, oxidative stress and toxicity induced by lead acetate in adult male albino rats

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلف

Department of Nutrition and Food Science, Faculty of Home Economics, Helwan University, Cairo , Egypt

المستخلص

Abstract :
 
 
      The current study was carried out to evaluate the antioxidant activity of flaxseeds against lead acetate-induced hyperlipidemia and oxidative damage in the liver and kidney of male rats. Thirty adult male albino rats were divided into two main groups, the first group (n=6 ) was kept on the basal diet as negative control (-ve), while the second group (n=24) was received lead acetate in basel diet at ( 200 mg/kg diet ) and divided into four groups and treated with three doses of flaxseeds  at 2.5 , 5 and 10 g / kg diet . The results showed that groups received lead acetate and treated with flaxseeds had significant enhance in plasma lipid levels, the antioxidant status and the liver and kidney functions. In the same line , flaxseeds lead to improve the biochemical parameters of the liver and kidney functions towards the normal values of the control group . Flaxseeds  decreased the levels of serum creatinine, blood urea nitrogen, uric acid, lipid peroxidation and nitric oxide production with concomitant elevation in glutathione, catalase, superoxide dismutase, glutathione reductase and glutathione peroxidase activities. Thus, this study concluded that , the flaxseeds had beneficial effects in decreasing toxication induced by environmental heavy metals especially lead acetate, and had good effect in reducing the toxic , lesion and  lipid peroxidation induced by lead acetate. Flaxseeds is recommended due to their role in preventing lead toxicity and  hyplipidemia. Encouraging food stuff fortification with flaxseeds and nutrition education programs are needed to inform the public about the importance of flaxseeds in protective and decreasing the risk of toxicity and hyperlipidemia
 
      يعتبر الرصاص من المواد التى تؤدى الى حدوث الاکسده ويظهر تاثيره الضار خاصه على الکلى والکبد . تحتوى بذور الکتان على ترکيز عالى من الاحماض الدهنيه الغير مشبعه (n-3) واللجنين الذين يعتبروا من مضادات الالتهاب ولهما خصائص مضاده للاکسده . وتهدف هذه الدراسه الى تقييم دور بذور الکتان کمضاد للتاکسد على خلات الرصاص التى تؤدى الى احداث ارتفاع بدهون الدم وکذلک احداث تلف تاکسدى فى الکبد والکلى لذکور الفئران. تم  اجراء الدراسة على 30 فار من نوع ذکور الالبينو وقد تم تقسيمهم الى  مجموعتين المجموعة الاولى  والتى تغذت على الغذاء المثالى الغير محتوى على خلات الرصاص (المجموعه الضابطه السالبه). بينما باقى المجموعات فقد تغذت على الغذاء المحتوى على خلات الرصاص بنسبه ( 200 ملجم/کجم غذاء) وتم معاملاتها بثلاث جرعات من بذور الکتان  ( 2.5 ، 5 ، 10 جم/کجم طعام ) . وقد اظهرت النتائج ان المجموعات التى تناولت خلات الرصاص وتم معاملاتها ببذور الکتان فقد اظهرت تغير معنوى بمستويات دهون الدم ، مضادات الاکسده وکذلک فى وظائف الکبد والکلى . کذلک تمکنت بذور الکتان من احداث تحسن بالمعاملات الخاصه بالکبد والکلى فقد اقتربت من المجموعه الضابطه السالبه . حيث ادى تناول بذور الکتان الى انخفاض بمعدل السيرم من الکرياتينين ، نيتروجين اليوريا ، يوريک اسيد ، اکسده الدهون وکذلک اوکسيد النيتريک . کما انه ادى الى ارتفاع مستوى الجلوتاثيون ، کتاليز ، سوبراوکسيد ديسماتيز ، وکذلک نشاط الجلوتاثيون بيروکسيديز .  وبذلک يظهر التاثير الايجابى لبذور الکتان والتى تقلل من التاثير التسممى المحدث بواسطه المعادن الثقيله بالبيئه وخاصه خلات الرصاص ، کما ان له تاثير جيد فى تقليل ضرر السميه واکسده الدهون المحدثه بواسطه خلات الرصاص . ونتيجة للتأثير الإيجابي لبذور الکتان على القياسات المختلفة  التى تمت دراستها لذلک توصى هذه الدراسه بزياده استهلاک بذور الکتان الذى يقى من التسمم وذلک لما تحتويه من ترکيز عالى من الاحماض الدهنيه الغير مشبعه (n-3) وکذلک اللجنين ،  کما ينبغي تدعيم المنتجات ببذور الکتان وکذلک التشجيع على عمل برامج التوعية التغذوية لتوعية الافراد باهمية بذور الکتان فى الحماية وتقليل خطر التسمم وکذلک ارتفاع دهون الدم.

الكلمات الرئيسية